woensdag 6 mei 2015

Daphne's everywhere

Toen ik gisteren ging slapen, zag ik dat er op mijn nachtkastje toch veel Daphne'tjes lagen...
2 Daphne's diary magazines en 2 boeken van Daphne Deckers! 


Het boek 'De geboorte van een moeder' van Daphne Deckers kreeg ik van iemand toen ik zwanger was. Ik heb het pas gelezen nadat ik al bevallen was, en was er meteen weg van, ze schrijft echt fantastisch. Ik heb toen nog enkele van haar 'opvoek'boekjes gekocht zoals 'De geboorte van een gezin' en 'Opvoedstress van 4 tot 6' en vind ze allemaal wel tof. Haar boeken heb ik inmiddels toch allemaal wel 3 keer gelezen. Leuk om 's avonds even te lezen voor slapengaan en ook zitten er veel grappige en herkenbare situaties in. Hier enkele quotes:

"In de eerste paar weken sprong ik nog redelijk helder uit bed, maar na maanden van gebroken nachten voedde ik steeds meer op auto piloot. Ik wankelde slaapdronken naar de babykamer, legde de baby aan in een waas, wachtte op het boertje, verschoonde de luier en viel weer terug in bed. Dat om half één, half drie en half zes. Week in, week uit. Radeloos werd ik ervan. 'Is dit het nou?', heb ik meer dan eens gedacht. Ik wilde zo graag een blije, jonge moeder zijn die alles lachend aankon, maar in plaats daarvan voelde ik me een soort onderhoudsmonteur, die alleen verantwoordelijk was voor brandstoftoevoer, reiniging en opslag. Toen ik alleen Emma had, kon ik overdag nog wel eens een hazenslaapje doen. Maar met Alec erbij was er altijd wel ééntje wakker. Voordat ik moeder werd, dacht ik bij het woord luxe aan een nieuwe auto of een verre vakantie. Nu dacht ik alleen nog maar aan uitslapen."

"Terwijl jonge moeders zich (on)bewust steeds meer op het gezin gaan richten, zijn jonge vaders vaak geneigd om hun oude leventje voort te zetten. En als ze dan eens een avondje alleen thuis moeten blijven, zeggen ze met een breed gebaar: 'Ga maar, hoor schat. ik pas wel op de kinderen.' Om gek van te worden! Thuisblijven met je eigen kinderen is géén oppassen - het is gewoon thuisblijven."

"Er is niets wat vrouwen emotioneel zo verbroedert als het moederschap. Daarom vind ik het ook zo jammer dat wij vrouwen elkaar geregeld in de haren vliegen over de 'juiste' vorm van opvoeden. En dat terwijl het zo simpel is: er is geen juiste vorm, er is alleen jouw vorm."

"Als (werkende) moeder veranderen je prioriteiten van first things first naar worst things first: diarree gaat boven deadlines en kots gaat boven kantoor."

Ik vind haar boeken alvast een dikke aanrader voor jonge moeders. Daphne heeft ook veel grappige columns geschreven die gebundeld zijn in boeken en in 2013 schreef ze ook een roman 'Alles is zoals het zou moeten zijn.' Deze heb ik nog niet gelezen en jammer genoeg hebben ze hem niet in de bibliotheek bij ons. Nog iets voor op mijn verlanglijstje dus. Ik hoorde trouwens overlaatst nog dat dit boek in de komende jaren verfilmd zal worden! Moet ik dus écht dringend lezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten