vrijdag 15 juli 2016

De verschrikkelijke "ikke-doen" fase!

"ikke-doen!! ikke-doen!!" Het zijn tegenwoordig Daphne's favoriete woordjes... schattig zou je denken, dat ze alles zelf wil doen. Maar het kan soms echt mega frustrerend zijn! Vooral 's morgens als de tijd soms wat dringt in de ochtend-spits. Want ze wil natuurlijk wel eerst op het potje om daarna zelf haar "liepje" en haar "boekje" aan te doen... Reken daar maar alvast 10 tot 15 minuten voor, eer het (dan toch met de nodige hulp van mama) gelukt is, om dan over te gaan naar haar sandaaltjes. Na 5 pogingen om de linkerschoen aan de rechtervoet te doen, luisteren we toch naar mama's advies om die aan de linker eens te proberen... Gaat opmerkelijk beter :) 
Tijd voor de tweede is er nu echt niet meer, we moeten ├ęcht naar beneden... maar waag het niet om haar schoentje zelf aan haar voetje te doen want ze schopt hem gelijk weer af ...neeeeee!!  ikke-doen!!! 
En daar gaan we weer opnieuw...

Maar goed, meestal lukt het allemaal nog net 's morgens en geraakt ze op tijd op haar bestemming. 
's Avonds begint het liedje weer opnieuw natuurlijk :) Ga jij de post uithalen? "jaaaa ikke seuteltje!!"
Altijd tof als je dat privilege kunt bemachtigen voordat grote zus thuis is. Maar riskeer het niet om te helpen met het sleuteltje in dat slotje te krijgen, want je oren zullen het geweten hebben ... ge-krijs! 
Dan wil ze zeker ALLE post zelf dragen en dat tot in de keuken, want daar hoort dat te liggen. Trek er maar gerust ook weer een kwartierke voor uit, want zo'n stapel krantjes en brieven kan ze soms tot 10 keer toe laten vallen onderweg. Maar denk er niet aan om ze te helpen, want ze moet en zal het ZELF doen. 

Oef, we zijn eindelijk binnen en dan wil ze wel graag een koekje. Na dat harde werk met de post heeft ze dat wel verdiend zeker?! Dat wordt dus zelf iets kiezen uit de kast en zelf opendoen natuurlijk. Een koekje helpen opendoen mag enkel als ze het je zelf komt vragen want anders... drama en drama tot en met. 
Een door-mama-opengedaan koekje of snoepje kun je moeilijk terug in het papiertje rollen, maar dat doet ze toch. Want IKKE-doen, IKKE-doen! Met de nodige traantjes erbij... Hoe komt mama er op om dat open te doen voor mij?!
Papiertje ook nog zelf in de vuilbak gooien want anders haalt ze het er gelijk weer uit om het er nog eens ZELF in te gooien. Zo moet je dat doen mama! Oef dan lekker buiten spelen. Gelukkig kan ze zichzelf nog niet duwen op de schommel of ze deed het alvast ook maar. Wat een levensfase zeg... zou je net niet moeten blij zijn dat mama of papa alle werkjes voor je opknappen?!? 


1 opmerking: